Purus investerar för förbättrad konkurrenskraft

Pressmeddelanden | 2013-10-24
  • Purus investerar för förbättrad konkurrenskraft
    Purus investerar för förbättrad konkurrenskraft
  • Purus investerar för förbättrad konkurrenskraft
    Purus investerar för förbättrad konkurrenskraft

Purus Stainless i Smålandsstenar investerar 12 miljoner kronor i en ny laserkombimaskin. Laser och stans i kombination gör det möjligt för Purus att forma, stansa och laserskära på en och samma gång i plåten med hög precision. Investeringen är företagets största på fem år.

-Kombilasern stärker Purus på många sätt. Vi automatiserar tillskärningsprocessen och kortar våra leveranstider, och framför allt kan vi tillverka helt nya konstruktioner eftersom man både kan laserskära, stansa och forma i samma maskin, säger Per-Anders Johansson, platschef i Smålandsstenar.

Kombimaskinen minskar dessutom tillverkningskostnaderna genom minskning av materialspill, låga underhållskostnader och låg energiförbrukning. För att minska ställtiderna är maskinen utrustad med en plockrobot ansluten till två helautomatiska lagertorn.

-Vi investerar för att förbättra vår konkurrenskraft. Men investeringen är dessutom en signal om hur viktig fabriken i Smålandsstenar är för Purus, säger Per-Anders Johansson.

Sedan början på 1960-talet har bolaget tillverkat rostfria diskbänkar, golvbrunnar och sanitets-produkter, tidigare under namnet Västbo plåt. Det finns ett gediget kunnande i företaget – det är inte ovanligt att ha arbetat större delen av sitt yrkesliv i fabriken. Operatörer av den nya maskinen och beredarna har redan börjat utbildas i programmering och drift av den nya maskinen.

Investeringen är Purus största sedan flytten 2008, då företaget flyttade till Eks tidigare lokaler.

-